Camping Park

Naslov: Latkova vas 227 3312 Prebold    Rezervacije in informacije na gsm: +(386) 41 472 496

Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije ter fontana piva “Zeleno zlato”

Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije ter fontana piva “Zeleno zlato”

Hmelj v Sloveniji

V Sloveniji se prvi podatki o hmelju pojavijo že v 12. stoletju, začetki sodobnega hmeljarstva v Savinjski dolini pa segajo v drugo polovico 19. stoletja, ko je prvi hmeljski nasad zasadil Janez Hausenbichler…hmelj v Sloveniji

 

Eko muzej ponuja sprehod skozi:

  • hmeljarsko identiteto Spodnje Savinjske doline,
  • hmeljarske šege,
  • socialni in družbeni položaj obiralk(-cev) hmelja,
  • socialni in družbeni položaj velikih in malih hmeljarjev,
  • hmeljarsko delo na družbenih posestvih,
  • prehrano, obleko, spanje,
  • zaslužke obiralcev, hmeljarjev, kmečkih delavcev zadružnih posestvih ipd.

Hmeljarske kmetije predstavljajo povsem vsakdanje kmetije današnjega časa, ki jim še vedno prav hmeljarstvo usmerja in določa delovni vsakdanjik tako v povsem sodobnih tehnoloških okvirih kot v navezavi na tradicionalne oblike hmeljarstva. Dediščina se »svobodno« prepleta s sodobnostjo in razkriva privlačnosti in posebnosti hmeljarstva, še posebej zanimive za sodobno turistično dejavnost spodnje Savinjske doline.

Zgodba o fontani piva Zeleno zlato

Fontana piva Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je tudi peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto.
V Žalcu smo želeli obstoječo zgodovino povezati s sedanjostjo in postaviti temelje zanimive turistične zgodbe za prihodnost. Rezultat vseh teh dejavnikov je fontana Zeleno zlato.

Fontana piv je postavljena v mestni park, v središču mesta, ob tržnico. Osnova za arhitekturno zasnovo fontane je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih oz. dveh fontanah, eni pivski in drugi, vodni. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu.

Fontana piva Zeleno zlato


Translate »